Top 5 beste Xiaomi webshops

ReviewsSmart home

SwitchBot motion & contact sensor review

Naar aanleiding van het succes van onze SwitchBot Curtain review hebben we besloten om nog 2 producten uit de bekende SwitchBot familie te reviewen. Dit keer de SwitchBot motion sensor en contact sensor. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid en je leest er alles over in onze uitgebreide review.

SwitchBot motion sensor

Laten we deze review starten met de SwitchBot Motion Sensor. Het is een opvallend kleine sensor die niet alleen beweging kan registreren maar ook licht.
Een voordeel van de sensor is dat deze op 2 AAA batterijen werkt en dus makkelijk overal geplaatst kan worden. De batterijlevensduur is overigens 3 jaar. Je zult begrijpen dat we dit niet hebben kunnen testen.

Installatie motion sensor

De installatie van de motion sensor is super simpel. Wanneer je de verpakking opent kom je ook maar weinig poespas tegen. In de verpakking vindt je de sensor zelf, 2 AAA batterijen en een voet om de sensor op te monteren voor wanneer je hem op een muur of plafond wilt plaatsen bijvoorbeeld.

Het bevestigen van de sensor op een muur of plafond werkt doormiddel van een plakstip aan de onderkant van de voet. Deze blijft overigens verassend goed zitten. Uiteraard is het ook mogelijk de voet vast te schroeven. Hiervoor zijn 2 gaatjes gemaakt aan de onderkant.

Het verbinden van de sensor is vervolgens erg afhankelijk van het systeem waar je deze mee wilt gebruiken. De motion sensor is compatibele met systemen als Alexa, Google Assistent en Siri. Voor de review hebben we de Google assistent aangehouden. Dit was niet meer dan een kwestie van de sensor inschakelen en de Google Home app openen op je smartphone. In de Google Home app wordt de motion sensor direct herkend.

Gebruiken van de SwitchBot motion sensor

Zodra je de installatie doorlopen hebt is natuurlijk de hamvraag, waar ga je de motion sensor nou eigenlijk voor gebruiken? Nou de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kan je bijvoorbeeld de sensor automatisch je SwitchBot Curtain laten bedienen zodra het licht wordt of juist donker.
Dit geld ook voor je lampen. Wil je dat je verlichting automatisch aangaat wanneer het donker wordt, dan kan dat. Ook kan je er bijvoorbeeld een bij de trap plaatsen dat wanneer je naar boven loopt, automatisch de verlichting boven inschakelt. De mogelijkheden zijn echt eindeloos.

Alle bewegingen worden overigens ook gelogd in de app. Zo kan je hem bijvoorbeeld ook als beveiligingssensor gebruiken. Krijg een melding op je telefoon wanneer de sensor beweging registreert.

Kenmerken de SwitchBot motion sensor

De technische kenmerken van de sensor zijn iet wat nietszeggend maar wel belangrijk om te benoemen. Zo is het sensor bereik voor bewegingen horizontaal maar liefst 9 meter met een spanwijdte van 110°. Dit is in de hoogte 55°. De gevoeligheid van de sensor is via de app in te stellen.

Let wel op dat je de SwitchBot hub nodig hebt om de sensor te gebruiken.

Heb je zelf interesse in de Motion sensor, dan kan je deze hier aanschaffen: SwitchBot Motion Sensor

SwitchBot contact sensor

Naast de motion sensor is er nu ook een contact sensor. Dit is een sensor die te plaatsen is op bijvoorbeeld deuren en ramen. De sensor bestaat uit 2 aan elkaar liggende contacten die het registreren zodra deze onderbroken worden. Net als de motion sensor, werkt deze ook op 2x AAA batterijen en is dus makkelijk overal in huis te plaatsen zonder een stekker in het stopcontact te hoeven doen.

Installatie contact sensor

De installatie van de contact sensor is eigenlijk net zo makkelijk als die van de motion sensor. Je plaatst hem met behulp van de plakstrip of voorgeboorde schroefgaatjes op de plek waar je wil. Vervolgens is het wederom connecten met een van de smart home systemen als Alexa, Google Assistent of Siri. Wederom hebben we dit keer gebruik gemaakt van de Google Home app en de app herkende direct de sensor.

Gebruiken van de SwitchBot contact sensor

Het gebruik van de sensor is vergelijkbaar met de motion sensor. Je kan slimme apparaten iets laten doen aan de hand van de stand van de sensor. Zo kan je bijvoorbeeld je airco laten uit of in schakelen wanneer het raam open of dicht gezet wordt. Ook kan je bijvoorbeeld je beveiligingscamera laten inschakelen zodra je je woning verlaat of zelfs een melding krijgen wanneer een contact onderbroken wordt.

Ook handig om bijvoorbeeld verlichting te laten in en uitschakelen in een kast of ruimte.

Kenmerken SwitchBot contact sensor

De contact sensor beschikt over een batterijduur van 3 jaar. De sensor schakelt in wanneer de contacten minimaal 3cm onderbroken worden.
Om de SwitchBot Contact sensor te gebruiken is ook de SwitchBot hub nodig.

Heb je zelf interesse in de Contact sensor, dan kan je deze hier aanschaffen: SwitchBot Contact Sensor

7.9

Conclusie

De Motion en Contact sensoren van SwitchBot zijn een leuke toevoeging in je smart home. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kan ze instellen zoals jij het wil. Een bijkomend voordeel is dat ze ook goed in te zetten zijn als inbraakwerend apparaten.

Bouwkwaliteit

7.0

Installatie

8.2

Features

8.6

Pros

  • Installatie gemak
  • Uitgebreide mogelijkheden en combinaties
  • Werkt met Alexa, Google Assistent en Siri

Cons

  • SwitchBot Hub is nodig om de sensoren te gebruiken
Xiaomi SwitchBot sensors kopen
Related posts
8.0
ReviewsSmart home

SwitchBot hub mini & Bot review

8.1
ReviewsSmart home

SwitchBot Curtain review

7.8
ReviewsSmart home

Xiaomi Mi Home 360° security camera review

8.4
ReviewsSmartphones

Xiaomi Mi 9 Lite Review

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *