Top 5 beste Xiaomi webshops

ReviewsSmart home

SwitchBot Curtain review

We kennen allemaal wel de films waarin het hoofdpersonage zich in een luxe villa bevind en doormiddel van 2 keer klappen, de gordijnen open en dicht kan laten gaan. Heb je dit nu altijd al willen hebben thuis? Dan kan dat nu met de Xiaomi SwitchBot Curtain. Benieuwd naar of het net zo soepel gaat als in de films? We hebben hem weer uitgebreid voor je getest en je leest het in onze review.

Wat is het en hoe werkt het?

Buiten de SwitchBot zijn er talloze oplossing voor het automatiseren van gordijnen. Datgene wat de SwitchBot echt uniek maakt, is dat het op bijna alle gordijnen past die je al thuis hebt hangen. Je dus geen dure geautomatiseerde gordijnrails te kopen met geïntegreerde motor. De SwitchBot past bijna altijd.

Laten we bij het begin beginnen. Wanneer we de SwithBot uit de verpakking halen vinden we in de doos de SwitchBot zelf, een handleiding, oplaadkabel en verschillende clips op de SwitchBot te bevestigen. Op de SwitchBot zelf bevinden zich 2 klemmen om hem aan de rails te bevestigen, een usb-c poort en een aan/uit knop.

Installatie

Je denkt misschien al snel dat de installatie een heel gedoe is maar niets is minder waar. De installatie gaat veelal in een seconde of 30 en kan is zonder te schroeven of boren te doen. Je hebt er zelfs helemaal geen gereedschap of iets voor nodig.

De eerste stap is eigenlijk om te bekijken welk type gordijnrail je hebt. Geen zorgen, de SwitchBot werkt met buisrails, u-rails en i-rails. Het enige dat gedaan moet worden is de SwitchBot even goed instellen. Is ons geval hadden we tijdens het testen een buisrails. Het enige wat wij dus moesten doen wat de klem op de SwitchBot openzetten en het apparaat op de buis heen klemmen. Dit ging veel makkelijker dan verwacht. Nu begrijpen we direct waarom de SwitchBot verschillende awards heeft gewonnen waaronder de Good Design award en een nominatie voor de IDEA 2020 award.

Nu we de SwithBot aan onze gordijnrails hebben bevestigd is het een kwestie van de app downloaden. Deze download je vanzelfsprekend uit de Google Playstore of de Apple App Store. Nadat deze gedownload is kunnen we de SwitchBot pairen. Dit doen we doormiddel van de aan/uit knop aan de achterkant en het selecteren van de SwitchBot in de app.

Zodra de app is ingesteld is het alleen nog een kwestie van kalibreren. De SwitchBot moet natuurlijk weten hoe ver het gordijn daadwerkelijk opengeschoven kan worden. Dit is te doorlopen via de app op de simpele manier van handmatig het gordijn helemaal open en dicht te doen. De SwitchBot weet vervolgens wat de uiterste zijn en zal zich hieraan houden.

Features

Nadat je de SwitchBot hebt ingesteld in je appt houd het niet op. Binnen de app bevinden zich namelijk talloze features. Zo kan je bijvoorbeeld een tijdschema instellen dat je gordijnen automatisch op of dicht gaan om een bepaalde tijd. Je kan de gordijnen zelfs laten reageren op een bepaalde licht intensiteit. is het bijvoorbeeld heel licht in je woonkamer, dan kan je er voor kiezen om automatisch je gordijnen een stukje dicht te laten gaan. Buiten dat deze features erg fijn zijn heeft het ook nog een inbraakwerend werking. Stel je bent op vakantie en je hebt je schema ingesteld dat je gordijnen elke dag netjes open en dicht gaan. Dan lijkt het alsof er iemand thuis is en zal een inbreker niet zo snel jouw huis als doelwit uitkiezen.

Een andere mooie feature is dat de SwitchBot volledig compatible is met de bekende voice command systemen. Denk hierbij aan Google Assistent, Alexa en Siri van Apple. Zo kan zelfs met je stem je gordijnen bedienen. Ideaal als je lekker op de bank zit en je je telefoon niet bij de hand hebt.

Mocht je de voice commands en de mobiele app niet helemaal zien zitten om je gordijnen te bedienen? Dan is er altijd nog de Touch en Go functie. Dit is toch wel één van onze favoriete. Wanneer je je gordijn een klein stukje opzij schuift, registreert de SwitchBot de beweging en neemt het van je over. Op deze manier voel je je echt als een tovenaar en zal je visite je met verbazing aankijken.

Compatibiliteit en batterijduur

We hebben het er eigenlijk al kort over gehad. De SwitchBot is compatibel met verschillende railtypes. Je moet wel een heel afwijkende rail hebben wil de SwitchBot er niet mee uit de voeten kunnen. Alle standaar railtypes worden ondersteund:

  • Buis rail van 15mm t/m 40mm
  • U-rail
  • I-rail

Maar hoelang gaat de SwitchBot nou eigenlijk mee? In het apparaat bevind zich een kleine accu maar die tot wel 8 maanden meegaat. Daarna is deze weer makkelijk op te laden via de USB-c aan sluiting aan de achterkant. Wij vonden deze 8 maanden bijzonder lang. Maar voor wie helemaal geen zin heeft om tussendoor op te laden is er ook een solar paneel beschikbaar als accessoire. Deze hebben wij niet getest.

Zelf de SwitchBot ervaren? TrySwitchBot

8.1

Conclusie

De SwitchBot geeft je echt dat luxe gevoel. Met een simpele druk op de knop gaan je gordijnen open of dicht. Een mooie bijkomstigheid vonden we de inbraakwerende werking hiervan. Eigenlijk is het enige nadeel wat wij konden ontdekken dat je al snel 2 SwitchBot Curtains nodig hebt. Wanneer je een gordijn naar links en een gordijn naar rechts hebt, heb je 2 devices nodig. Een ander groot pluspunt vonden we de installatie. We hadden verwacht dat dit echt een gedoe zou zijn maar dit was absoluut niet het geval.

Bouwkwaliteit

7.2

Installatie

8.9

Features

8.3

Pros

  • Installatie gemak
  • Extra features als tijdschema
  • Compatibiliteit rail types

Cons

  • Al snel 2 devices nodig
Xiaomi SwitchBot Curtain kopen
Related posts
8.0
ReviewsSmart home

SwitchBot hub mini & Bot review

7.9
ReviewsSmart home

SwitchBot motion & contact sensor review

7.8
ReviewsSmart home

Xiaomi Mi Home 360° security camera review

8.4
ReviewsSmartphones

Xiaomi Mi 9 Lite Review

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *