Top 5 beste Xiaomi webshops

ReviewsSmartphones

Xiaomi Mi 9 Lite Review

Xiaomi Mi 9 Lite smartphone in wit

Eindelijk is die daar dan. De Xiaomi Mi 9 Lite is vanaf nu verkrijgbaar in europa. Het toestel beschikt over veel mooie features zoals 3 camera’s een grote accu en snel opladen. De Mi 9 Lite biedt veel voor een kleine prijs. Maar hoe staat het met de kwaliteit van deze alleskunner? We hebben hem uitgebreid voor je getest en je leest onze bevindingen in deze review.

Design

Om te beginnen ziet het toestel er heel goed uit. We hebben voor de verandering een keer geen zwarte smartphone, maar een witte variant om te testen. De kleuren waarin de Mi 9 Lite beschikbaar is zijn: Pearl white, Onyx black en Aurora blue. De meest opvallende kleur is Aurora blue omdat hierin een soort futuristisch kleurverloop is verwerkt.

Xiaomi Mi 9 Lite Aurora blue

Wat betreft het ontwerp van het toestel is verder niks bijzonders te melden. Het is een recht toe recht aan smartphone en ziet er gewoon top uit. Wat wij wel nog altijd fijn vinden is dat Xiaomi haar smartphones bijna altijd nog uitrust met een 3,5mm jack aansluiting. Zo word je niet gedwongen om bluetooth headphones aan te schaffen. 

Wat wel bijzonder is voor een smartphone in deze prijsklasse, is de vingerafdruk scanner. Deze zit verwerkt in het beeldscherm en werkt zeer accuraat. Wel is deze langzamer dan een reguliere scanner op bijvoorbeeld de achterkant. 

Een andere leuke feature die we veel zien in Xiaomi smartphones, is de IR blaster. Dit is een infrarood sensor waarmee je bijvoorbeeld je tv of airco mee kan bedienen. In de praktijk gebruiken we dit zelf eigenlijk nooit maar het is wel leuk dat het erop zit.

Xiaomi Mi 9 Lite IR blaster

Wanneer we het toestel omdraaien zien we links in de hoek klein het Xiaomi logo dat ook fungeert als notificatie LED. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe email ontvangt zal het logo oplichten in een bepaalde kleur. 

Snelheid en specificaties

Wat betreft de specificaties van het toestel is Xiaomi niet zuinig geweest. De Mi 9 Lite is uitgerust met een Snapdragon 710 2.2GHz octa-core processor en 6gb Ram geheugen. Een goede setup om de meeste games vloeiend te kunnen draaien. Tijdens onze test hebben we games als Call of Duty mobile en Mario Kart Tour vloeiend kunnen spelen zonder frame drops of andere performance issues. 

Buiten de kleur opties is de Mi 9 Lite in 2 varianten beschikbaar. Een model met 64gb opslag of 128gb opslag. Het prijsverschil tussen de twee modellen ligt rond de €50,- euro.  

Beeldscherm

Het scherm van de Xiaomi Mi 9 Lite is verassend goed. Het toestel beschikt over een HD+ Amoled scherm met een resolutie van 1080 x 2340 pixels. Beelden zijn dus goed scherp en dankzij het Amoled paneel spatten de kleuren van het scherm. 

Het scherm is 6,39 inch dat ervoor zorgt dat het toestel vrij groot is. Ook zijn de randen om het scherm erg klein waardoor het toestel er uit ziet als een duur premium toestel.

Ook beschikt het scherm over een always on modus waarbij het display altijd aan blijft en dingen als de datum en notificaties weergeeft.

Camera

De Mi 9 Lite beschikt over een cameraopstelling van 3 lenzen. De bovenste lens is een 48 megapixel Sony lens, daaronder een 8 megapixel wide-angle lens en onderaan een 2 megapixel diepte lens. 

De 48 megapixel lens maakt bij daglicht goede scherpe foto’s met natuurlijke kleuren. Aangezien de meeste smartphones tegenwoordig foto’s maken met hoog contrast kunnen de foto’s in de eerste instantie wat vlak overkomen. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen met simpelweg het contrast iets omhoog te zetten in een foto bewerking app. 

De 8 megapixel wide-angle lens zijn we helaas iets minder enthousiast over. De foto’s die wij ermee maakte hadden zelf in goed daglicht duidelijk last van ruis. Deze lens zal je minder vaak gebruiken maar het is toch jammer.

De 2 megapixel diepte lens wordt alleen gebruikt in portret modus. Dit is een foto modes waarbij de achtergrond van het onderwerp mooi onscherp gemaakt wordt. Dit werkt overigens erg goed. Zelfs aan de randen van het onderwerp is het verloop van scherp naar onscherp erg natuurlijk.

Verder vinden we op de Mi 9 Lite een nachtmodus. Deze is bedoeld voor foto’s bij weinig licht en zorgt ervoor dat er minimale ruis ontstaat en de foto toch goed scherp is. De foto’s die wij in deze modus maakte waren duidelijk beter dan wanneer we dit uitschakelde.

Aan de voorkant van het toestel zit een 32 megapixel front camera. Deze maakt goede scherpe foto’s met veel detail. Wel werkt de portret modus een stuk minder goed. De randen van het onderwerp zijn erg onnatuurlijk. Dit komt omdat aan de voorkant geen extra diepte lens zit.

Batterijduur

De batterij duur van de Mi 9 Lite is erg goed. Xiaomi heeft een toestel uitgerust met een 4030 mah batterij. Wij konden dan ook makkelijk 1,5 dag door bij intensief gebruik. Bij het toestel krijg je een 18 watt snel lader die ervoor zorgt dat je toestel in ongeveer een uur volgeladen is. 

Wat betreft batterijduur hebben wij dus niks aan te merken op de Mi 9 Lite. 

Prijs

Afhankelijk van de webshop en de uitvoering kan je de Xiaomi Mi 9 Lite aanschaffen voor zo’n €320,- euro voor de 6gb versie en €350,- euro voor de 128gb versie.

Dit is een erg zacht prijsje voor een smartphone met deze specificaties.

8.4

Conclusie

Over het algemeen zijn wij erg te spreken over de Xiaomi Mi 9 Lite. Het beeldscherm ziet er fantastisch uit en ook de vingerafdrukscanner die in het scherm verwerkt zit vinden wij erg mooi. Het toestel heeft specificaties die je maar weinig ziet in een smartphone van deze prijsklasse. Wel vinden wij het erg jammer dat de wide-angle lens niet van iets betere kwaliteit is. Dit hadden we graag van een zelfden niveau gezien als de 48 megapixel lens. Ben je dus iemand die een telefoon zoekt waar je goed zware apps en games op kan draaien en geef je nietzo veel om een wide-angle lens? Dan is de Xiaomi Mi 9 Lite de perfecte keuze.

Bouwkwaliteit

8.5

Beeldscherm

9.0

Snelheid

8.8

Camera

7.0

Batterijduur

8.5

Voordelen

  • Beeldscherm
  • 3.5mm jack aansluiting
  • Dual Sim mogelijkheid

Nadelen

  • Wide-angle lens
Xiaomi Mi 9 Lite kopen
Vergelijkbare berichten
7.8
ReviewsSmart home

Xiaomi Mi Home 360° security camera review

NieuwsSmartphones

Xiaomi kondigt smartphone aan met surround beeldscherm

8.1
AudioReviews

Xiaomi Redmi AirDots review

7.5
GadgetsReviews

Xiaomi M365 elektrische Step Scooter review

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *